Details van het proces van het maken van de handpan

Om te begrijpen hoe de handpan als instrument werkt, is het verstandig om te beginnen met het kijken naar het proces van hoe de handpan wordt gemaakt. Voor iedereen die een handpan wil kopen, is het goed om in te zien hoe het werkt door eerst te kijken naar de materialen die gebruikt worden evenals de methode. Om te beginnen wordt het instrument gemaakt van stalen vaten en op een speciale manier ontworpen om het gewenste geluid te kunnen produceren. Wat het proces betreft, is het de moeite waard om je erop te wijzen dat het volledig met de hand wordt gemaakt en dat elk instrument door mensen wordt afgestemd. In tegenstelling tot veel andere muziekinstrumenten die met een machine gemaakt zijn, is de handpan volledig met de hand gemaakt.

Het handmatige proces is misschien wel een goede reden waarom er niet zoveel van deze instrumenten in omloop zijn, ondanks de hoge vraag hiernaar. Het duurt erg lang voor een maker om elke handpan vanuit het niets te voltooien voordat het klaar is voor de verkoop. Een dergelijke werkwijze kost automatisch veel meer tijd dan de geautomatiseerde systemen die worden gebruikt om vele andere soortgelijke muziekinstrumenten te maken. De finesse van het eindproduct is natuurlijk veel beter en dit rechtvaardigt de kosten op de lange termijn.

Wanneer je een handpan wilt kopen, moet je ook weten hoe het instrument werkt. Op basis van het ontwerp, werkt het net zoals een gewone trommel of een ander percussie-instrument, behalve het feit dat je op geselecteerde gebieden op het oppervlak moet slaan om de verschillende tonen te krijgen. Om de instrumenten te maken, heb je twee bolvormige schelpen nodig die gesuperponeerd worden in een vatachtige vorm. Zodra je dit hebt gedaan, moet je de op elkaar geplaatste vormen verwarmen om ze goed aan elkaar te kunnen plakken in een holvormige vorm, alvorens je ze in elkaar slaat.

Na het in elkaar slaan van de twee stukken, moet je ook zorgen dat de toonhoogten zijn ingepast op hun daarvoor bestemde plaats. Dit moet zorgvuldig gebeuren omdat hun posities belangrijk zijn. De persoon die de handpan koopt moet op een gemakkelijke manier het instrument kunnen bespelen en dit betekent dat de noten zeer regelmatig moeten worden geplaatst. Zorg ervoor dat je een plan hebt bij het plaatsen van de noten, omdat dit het vermogen van de gebruiker om het instrument te bespelen zal beïnvloeden. Als vuistregel moet je de laagste noot krijgen op de bodem van de pan en de hoogste noot aan de andere kant. De rest moet passen tussen de hoogste en laagste noten in een oplopende volgorde. Dit betekent dat je bij de lage D begint om dan vervolgens de hogere noten te vinden.

Zodra de vaten aan elkaar worden gezet, zal dit handmatig worden afgestemd. Het laatste onderdeel van het proces is om een holle in- of uitlaat aan de onderkant van de pan te maken. Dit is zeer belangrijk, omdat dit leidt tot de juiste resonantie en de geluidskwaliteit van het instrument verbetert.