De handpan groeit snel in populariteit

Natuurlijk zijn er veel instrumenten in de wereld die worden gebruikt bij het maken van muziek. Of je nu besluit om een steelpan of een gewoon muziekinstrument te kopen, je moet je goed verdiepen in het instrument dat je wilt kopen. Verschillende mensen hebben verschillende smaken als het gaat om muziek. Het is in dit verband dat muziekinstrumenten ook verschillende ontwerpen hebben. Je zult percussie-, snaar- en zelfs blaasinstrumenten, om er maar een paar te noemen, tegenkomen. Keyboards en piano’s maken ook deel uit van de lijst van instrumenten die populair zijn geworden over de hele wereld. De handpan is snel in deze categorie terecht gekomen.

De kwaliteit van de noten dat een muziekinstrument produceert bij de slag van een muzikant bepaalt of de muzikant en de luisteraars de melodie leuk zullen vinden of niet. Als het gaat om de kwaliteit van de geproduceerde melodie, valt het op dat veel muzikanten liever een handpan kopen omdat het zich onderscheidt in kwaliteit. Een goed instrument dat louter met de hand wordt afgestemd is vele malen beter dan instrumenten die met de machine worden afgestemd, want dit kan allerlei vervormingen veroorzaken. Wanneer je als zanger of speler van een instrument een specifieke toets wilt identificeren, heb je om te beginnen een handmatig afgestemd instrument nodig. Veel mensen betalen om hun instrumenten afgestemd te krijgen, zodat ze bij het spelen de juiste tonen kunnen slaan. Dit is geen probleem voor muzikanten van de steelpan en zij hoeven zich hierover geen zorgen te maken.

Om een beter inzicht te krijgen in de ontstaansgeschiedenis van dit instrument, moet je een korte uitleg krijgen van hoe het allemaal begon. Om te beginnen is de naam van de handpan afkomstig van het Zwitserse woord “hang” dat gewoon “hand” in het Engels betekent. Dit is afkomstig uit de taal van Bern dat deel uitmaakt van Zwitserland. Omdat het instrument is ontworpen om als bijna een trommel te worden bespeeld, dus door het slaan met behulp van je handen, ontstond de term “hang” automatisch. Het woord “pan” aan de andere kant komt gewoon door hoe het instrument eruit ziet. Het afgewerkte instrument lijkt aan de bovenkant heel erg op een pan. Als je deze van de bovenkant bekijkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een pan. Het feit dat het is gemaakt van stalen vaten versterkt de naam want pannen zijn in de meeste gevallen gemaakt van staal, messing of aluminium.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect voor veel mensen als ze een aankoop willen doen. De meeste mensen zullen het niet erg vinden om te betalen voor een goede kwaliteit van het product, zolang het maar duurzaam is. Het is misschien hierom dat veel mensen besluiten om een handpan te kopen in vergelijking met andere instrumenten van een vergelijkbare statuur. Iets anders dat maakt dat veel mensen een steelpan willen kopen is het unieke fysieke uiterlijk. Niet veel mensen hebben een instrument gezien dat vergelijkbaar oogt en presteert met vergelijkbare functies. Het is dan ook geen wonder dat het een echte publiekstrekker blijkt te zijn als muzikanten hun instrumenten klaarzetten op het podium. Het heeft een hoge affiniteit voor elke enthousiaste muziekliefhebber en muzikant.