432Hz of 440Hz

Alles bestaat uit trilling. In muziek en klank kun je deze trilling horen. De hoeveelheid trillingen per seconden (frequentie) bepaalt de hoogte van de toon. Geluid en muziek kun je horen binnen een bepaalde toonhoogte (frequentiebereik). Ook je lichaam en energie-systeem resoneert op een bepaalde frequentie.

Alles om ons heen in het Universum heeft een trilling met een frequentie en daarbij behorende boventonen. Hier zijn hele wetenschappelijke verhalen over geschreven waar ik nu even niet op in ga.

Muziekinstrumenten worden gestemd op een bepaalde frequentie, de stemtoon genoemd (ook wel de kamertoon). Als al die instrumenten gestemd zouden zijn op verschillende basisfrequenties, zou alles vals klinken. Daarom is in 1858 besloten 1 basisstemming te kiezen. Op dat moment werd na vele malen overleg gekozen voor 440hz. Er waren een aantal redenen hiervoor:

  • De violen in een symfonieorkest waren beter hoorbaar (luider) achter in de zaal als ze in deze stemming stonden afgesteld.
  • De frequentie van een bepaalde blaasinstrumenten en pijporgels die lucht blazen bij een temperatuur van 20°C is meestal ongeveer 440hz.
  • Het zou een gemiddelde frequentie zijn die lag tussen de stemmingen die in verschillende landen gebruikt werd.

Later probeerde landen als Frankrijk en Oostenrijk hier nog verandering in te krijgen maar dit is niet meer gelukt en in 1953 is in London de stemtoonhoogte van A4 = 440hz internationaal vastgesteld en ISO 16-standaard geworden voor alle instrumenten. In hedendaagse pianoconcerten wordt de vleugel zelfs op 442hz of hoger gestemd. We gaan steeds hoger.

Als we even terug gaan in de tijd: Stradivarius bouwde de beste violen allertijden waarvan sommige nu nog miljoenen waard zijn en hij stemde deze violen standaard op 432hz. Waarom? omdat ze dan veel warmer klonken. Deze stemming van 432hz was in zijn tijd veel gebruikelijker. Ook in nog vroegere tijden zoals de oude Grieken en Egyptenaren waren de instrumenten meestal op 432hz gestemd. Welke oorspong heeft die stemming van 432hz dan eigenlijk?

Waarom 432hz i.p.v. 440hz? 

Waarom is het stemmen op 432hz veel natuurlijker dan op 440hz? Mijn geïnterpreteerde en samengevatte theorie:

De aarde draait om de zon in een jaar. Als je dit zou berekenen met trillingen per seconden, dan zou je een heeeele lage toon krijgen. Deze toon of trilling is absoluut niet hoorbaar met onze oren. Deze frequentie wordt ook wel Ohm genoemd. Daarom word gezegd dat Ohm de klank is die vanuit de oerknal is ontstaan of de oorsprong is van de oerknal, maar dat zijn slechts religieuze gedachten. Als je deze toon goed hoorbaar wil maken kun je hem steeds met een octaaf verhogen (Een octaaf is een verdubbeling van de klank (7 tonen hoger op de piano in een normale toonladder)). Als je dit 32x doet, dus 32 octaven hoger, dan krijg je de toon 136.10 hz. Dit is een lage C# op de piano.

Deze toon komt ook overeen met de frequentie van je hartchakra (energiebaan rondom je hart).
Als je vanuit die C# verder gaat rekenen dan kom je uit op de A4=432.10Hz. Kortom: 432Hz is afgeleid van de Universele klank van de jaaromwenteling van de aarde om de zon. Dit is dus veel natuurlijker en logischer dan 440hz. Daarom voelt 432Hz veel heilzamer voor je lichaam, komt zachter binnen en verzacht.

432Hz komt binnen in je hart en gaat daarna door naar de rest van je lichaam (je hoofd), terwijl 440hz veel meer in je hoofd binnenkomt (voorhoofdchakra) en dit houdt je dus ook in je hoofd.
Als we alle muziek stemmen op 432hz, dan zal iedereen veel meer in zijn hart leven en minder in het hoofd. Dat is mijn theorie.

Piano stemmen op 432hz

Wil je je piano laten stemmen op 432hz? Steeds meer stemmers bieden deze mogelijkheid. Er zijn 2 soorten pianostemmers:

de stemmer die stemt met behulp van een stemvork en de stemmer die gebruik maakt van een stemapparaat of software. Die  laatste zou ik zelf nooit kiezen. Tenzij je alle noten perfect wil laten klinken, maar een piano die perfect gestemd is leeft minder dan een natuurlijk gestemde piano. Een pianostemmer die gebruik maakt van een stemvork, heeft vaak een  stemvork van A=440hz. Als je hem/haar een stemvork geeft van A=432Hz, dan kan de stemming hierop aangepast worden. Dit vergt wel een goed gehoor wat de goede pianostemmer wel heeft.


Heb je geen stemvork op A=432Hz ? Dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld dit: http://onlinetonegenerator.com/432Hz.html

Verschil horen tussen 432Hz en 440Hz? Onderstaand filmpje geeft je meer tekst en uitleg,

Wil je de frequentie en muziek van 432hz echt ervaren in je lichaam? Dat kan in Klankpunctuur sessies. Hier gebruik ik Ohm stemvorken in deze frequenties. 

Hier een stukje muziek van mijn album Tranquility , geheel in 432hz opgenomen:

Volgens “Terug naar 432hz” zijn dit voordelen van 432hz boven 440hz:

  1. Muziek in 432 Hz ligt volgens de meerderheid van de muziekliefhebbers prettiger in het gehoor, is zachter, mooier en helderder dan muziek in 440 Hz, dit blijkt ook uit onderzoek. Wel moet je een goed gehoor hebben om dit verschil te kunnen ervaren. In de praktijk blijkt dat het verschil vooral te horen is bij rustige en klassieke muziek, en wat minder bij harde muziek.
  2. Omdat 432 Hz een grotere helderheid heeft dan 440 Hz hoef je muziek in 432 Hz minder hard af te spelen om aangenaam te kunnen luisteren. Dit betekent dat je minder snel gehoorschade zult oplopen, zolang je het volume niet te hoog zet. Het is bekend dat bij bijvoorbeeld een geluidssterkte van 90 dB na 8 uur gehoorbeschadiging optreedt. Ook is de geluidsdruk bij 432 Hz wat minder.
  3. Verder heeft 432 Hz ook een gunstiger invloed op de chakra’s. 440 Hz werkt op de voorhoofdchakra, “het denken”, terwijl 432 Hz werkt op de hartchakra, het “voelen”. Het luisteren van muziek in 432 Hz versnelt daarom de spirituele ontwikkeling van de muziekliefhebber, al is het tempo daarvan bij iedereen verschillend.