Hoe kun je voorkomen dat je wordt opgelicht bij het kopen van een handpan?

Door de stijgende populariteit van de handpan en vooral de schaarste voor dit artikel, heeft geleid tot een ongekende toename van handpan-oplichters en andere beruchte vervalsers met eigen versies van het instrument. Rond 2001 waren er slechts twee echte fabrikanten van “hang” handpannen. Het aanbod voor dit steeds populairder wordende instrument creërde dus een kans voor oplichters en vervalsers op online markten zoals eBay en andere geclassificeerde sites. Vandaag de dag is het niet verwonderlijk dat eBay lijsten voor tweedehands “hang” handpannen een prijskaartje hebben van meer dan $ 10.000. Het internet zit vol met schurken die er alles aan doen om geld te verdienen aan de schaarste en de enorme belangstelling voor handpannen. Daarom is het zinvol om te weten hoe je kunt voorkomen dat je wordt afgezet of een inferieur exemplaar koopt bij het zoeken naar een echte “hang”.

Het is noodzakelijk om in de eerste plaats de geschiedenis van de verkoper en de feedback van eerdere klanten te controleren. Doe alleen zaken met iemand die een goede reputatie heeft, bij voorkeur met een positieve feedback van een groot aantal klanten. Vergeet echter niet dat de positieve feedback die online wordt geplaatst geen garantie voor kwaliteit is, want zoals we allemaal weten, kunnen beoordelingen worden gekocht of vervalst. Neem daarom even de tijd om de productbeschrijving van de verkoper te lezen. Een eenvoudige korte beschrijving moet worden behandeld als een rode vlag. Voor een tweedehands exemplaar wordt van de verkoper verwacht dat hij alle noodzakelijke informatie over het instrument, zoals technische details, de geschiedenis van wanneer en waar het werd gekocht, de reden voor de verkoop en eventuele slijtage- gebruikssporen. Veel echte verkopers zullen een video-demonstratie hebben van onder andere de klankkleur van het instrument.

Ontdek meer over de manier waarop de verkoper het product zal verzenden naar je huis of jouw bestemming. De meeste oplichters nemen nauwelijks de moeite details omtrent het verzenden te vermelden omdat ze immers niet niet van plan zijn om je iets te sturen en zelfs als ze dat wel doen, kan het ze niet schelen of het product in goede staat zal aankomen omdat het toch nep is. Een echte verkoper zal je niet alleen informeren over de meest veilige manier van verzenden, maar ook de kosten vermelden. Houd je verre van verkopers die niet genoeg informatie verstrekken over de verzending.

Vermijd verkopers die niet genoeg contactgegevens met je delen. Als de persoon terughoudend lijkt om buiten eBay om te worden gecontacteerd of niet voorziet in een directe telefoonlijn of e-mailadres, wees dan op je hoede. Een manier om een ​​oplichter te spotten is door te vragen om een persoonlijke ontmoeting of overdracht. Vraag bijvoorbeeld of je naar zijn of haar buurt of stad kunt komen om het product persoonlijk af te halen, want je betaalt toch rond 1500 euro voor een product dat misschien wel bij jouw in de buurt wordt verkocht. Een indicatie van terughoudendheid van de verkoper voor een ​​dergelijke suggestie is een heldere rode vlag.

De veiligste manier om een ​​handpan te kopen is door jezelf eerst van alle nodige informatie te voorzien over hoe je oplichters op afstand kunt houden. Je kunt dit doen door jezelf van informatie te voorzien die je vindt op forums en websites over hoe je een handpan kunt kopen.