Sound modellen (korte samenvatting, want er zijn er veel meer).

Een sound-model is de specifieke set van standplaatsen op een handpan of een soortgelijk instrument van noten.

Hijaz

Oorsprong; de naam komt vanuit een regio in Saoedi-Arabië. De Hijaz schaal word echter vaak gevonden in vele muzikale tradities, zoals flamenco, Griekse, Joodse en Arabische muziek om er maar een paar te noemen.

Pygmy 

Is een kleine pentatonische toonladder en volgt de opeenvolging van stappen: toon, halve toon, ditone, toon + halve toon en toon. Het is gerelateerd aan de natuurlijke mineur, waarbij de verschillen, de verwijdering van zowel de perfecte 4 en 6 mineur. Deze verwijdering van de 4 ontstaat een groot interval in de reeks. De Pygmy schaal is gegroeid in populariteit sinds de uitvinding van de originele makers van de Hang in het jaar 2000, de handpan. Allen zijn gemaakt met behulp van geluids-modellen op basis van de Pygmy schaal.

Akebono

Een toonladder die vaak gebruikt wordt in traditionele Japanse muziek. Akebono en de diatonische schaal gebruiken dezelfde intervallen, maar Akebono heeft geen vaste toon.

Equinox

Genoemd naar de halfjaarlijkse afweging van dag en nacht, wanneer uitersten zijn gereserveerd en integratie plaatsvindt; Equinox deelneemt even van tevredenheid en rust, verlangen en melancholie. Zeer open en ideaal voor meditatie. Equinox geeft verdriet en eer toe, maar kan net zo makkelijk dankbaarheid en vreugde uiten. Een veilige gok.

Hokkaido

Sneeuw op bamboe en stoom over koud water, vol winter leven! Deze hexatonic (het beschrijven van een functie of schaal die zes plaatsen in een octaaf heeft) uitbreiding van Ake Bono in G behoudt een onmiskenbaar Japans karakter, maar voegt een heldere winterse diepte van zijn eigenheid. Genoemd naar het noordelijkste grote eiland in Japan.

Melog-Selisir

Een klassieke Indonesische pentatonische grote, in navolging van gamelan en aanverwante populaire muziek uit Indonesië. Optimistische en verrassend ongekleurd in het spel, het is één van de gelukkigste geboden, maar kan nog steeds verrassen met spanning.

Shiraz

Een wijn-dark roze druif in een maan-verlichte tuin, onder de oude stenen muren, Shiraz zingt de glorie van Perzië en Alhambra met contemplatieve melancholie en onverwachte vreugde. Een variatie op Hijaz. Shiraz is een complete harmonische mineur schaal ter ondersteuning van een sterke intonatie van een i-iv-V akkoordenschema.

Aegean

Helder groen water, rotsen, zonlicht. Meer mystieke en minder aangrijpende pentatonische broertje van Akebono.

Celtic Minor

Het behoud van de diepe winter, diepten van de nauw verwante Ursa mineur, maar met een duidelijk meer open gevoel. Een hexatonic minor met een gemeen vleugje Keltische invloed.

Harmonic minor

Hoekig maar mooi, herinnert ons aan Thelonious Monk in een speelse bui. Een volledige B harmonische mineur stemming, uitgedrukt in directe, uitgebreid in de klassieke manier met een sprong naar een hoge D. Zoals bij alle handpan stemmingen, vol harmonische mogelijkheid, en heerlijke dissonantie, in de juiste handen.

Integral

Integral is een variant van de natuurlijke mineur, missen de 4 interval van de schaal. Daarnaast is de Ding (midden noot) de grondtoon van de schaal, maar de eerste noot van de toon-cirkel begint met de dominante (de 5). Dus in zekere zin, de Integral schaal is de 5e wijze van de natuurlijke minor (dwz. het begint op de 5e noot van de kleine schaal).

Mystic

Mysterieus, iets onverwachts, verschuiven van zee en licht. Merkwaardig, het achtervolgen van een diep verleidelijke stemming.

C # Minor

Mysterieus, diep en meeslepend.

D Major

Vrolijk en positief.

D Mixolydian / G Major

Gelukkig en verheffend met een beetje dwingende mysterie.

D Minor

Donkere, mysterieus en soms somber.

G Harmonic Minor

Gebruikt voor spanning en ontspanning. Ook wel een Tarznauyn en G Hijaz genoemd.

E Major

Gelukkig, inspirerend en positief.

E Mixolydian / A Major

Meeslepend, epische en soms verleidelijk romantische.

E Dorian / B Minor

Mysterieus en meeslepend, maar niet zo donker als de mineur-toonladders.

E Minor

Donker, mysterieus en soms somber.

Kiezen van een sound

Al onze modellen klinken anders dan op een piano of een ander instrument, soms opvallend dus. Zorg ervoor dat u goed luistert naar de voorbeeld modellen. Wij raden u aan eerst en vooral een goed model te beluisteren op basis van de intuïtieve emotionele reactie, en niet op abstracte of conceptuele kwaliteiten. Er is geen betere manier om te vertellen welk instrument je het gelukkigst maakt, dan uw eigen instinctieve reactie. Als je net, als een aantal opties of alle van hen, kunnen de volgende adviezen u helpen beslissen.

Pentatonische modellen zoals Pygmy zijn het meest “vergevingsgezind”.

Harmonische-minor gebaseerde modellen zijn in de regel meer “gesloten” in de zin van het niet aanbieden van zo veel verschillende combinaties van noten te bespelen in het herhalen van cijfers; ze hebben meer de neiging om een tot een meer melodisch dan harmonische speelstijl te leiden.

Nu dat de handpan familie kort is uitgelegd, is het instrument in verschillende registers en tal van sleutels verkrijgbaar.