De randbescherming, afwerkingsring van een handpan of hang die de verbinding tussen de twee schalen afwerkt, kan bestaan uit PVC/Rubber; kant-profiel / klem-profiel of messing.

PANArt “zette” een messing blad/hoek-profiel op een ‘zet-bank’, en hard soldeerde het aan de einden op het staal, door een gat in het staal als fixatie punt.

Messing buigen is echt vakmanschap en heeft een hoge kostprijs, ik dacht ergens gelezen te hebben dat bij PANart de kostprijs 250 euro is per lopende meter/ring (zeker ben ik niet). Afgezien van de hoge kostprijs heeft het nog een minpunt en dat is de scherpte van de ring, en sneller beschadiging bij botsen of stoten, wat bij rubber niet het geval is. Wel oogt messing mooier en heeft een chiquere uitstraling.

Je hebt ze in verschillende variaties en kleuren, van rubbere ringen tot messing, van zwart tot goud. Je kan het zo gek niet bedenken, de maker waar ik mee samenwerk gebruikt een zwarte rubberen klem profiel. Die wordt bevestigd door het rubber (met de klem erin verwerkt) lichtjes open te buigen en zo overheen de handpan te plaatsen en weer dicht te klemmen.

Naar mijn weten heeft een profiel bijna tot geen effect op de sound.

Als je eens een ander kleurtje wilt, dan kan ik u deze website aanbevelen (dikte buitenmaat is 8 mm, breedte kies jezelf).