Muziekinstrument

De handpan is een muziekinstrument dat gemaakt wordt van stalen, messing en aluminium vaten. De steelpan wordt gebruikt om muzikale klanken voort te brengen. In tegenstelling tot andere automatische muziekinstrumenten is dit instrument volledig handgemaakt. Ondanks de grote vraag duurt het een hele tijd om een volledige steelpan te maken. Enkele jaren terug zou je veel geduld moeten hebben gehad als een ontwerper bezig was met het maken van jouw handpan. De kwaliteit van het geluid rechtvaardigt de tijd en de kosten die er nodig zijn om het te maken. Onlangs is er een massaproductie van de steelpannen op gang gekomen omdat de vraag hiernaar nog dagelijks groeit. Net als bij andere muziekinstrumenten moet je leren hoe de functies van de steelpan werken alvorens je er een koopt. Het werkt als een soort trommel die je aanraakt met de hand om de gewenste tonen te produceren.

De handpan als muziekinstrument produceert diverse toonhoogtes bij elk specifiek punt op het oppervlak. De punten helpen degene die het bespeelt om een ritme en een melodie te maken. Met voldoende oefening zul je de punten onder de knie krijgen en elke melodie met gemak kunnen spelen.

Aan de andere kant is de kwaliteit van het geluid dat een muziekinstrument produceert afhankelijk van het type instrument en de professionaliteit van degene die het bespeelt. Daarom is de steelpan vooral geliefd bij muzikanten met een grote voorliefde voor hoge noten. Dit komt omdat de steelpan hoogwaardige hoge noten produceert, in tegenstelling tot andere muzikale machines. Je hoeft dit instrument niet te stemmen om een goed geluid te kunnen produceren wat een veelvoorkomend probleem bij de andere soorten muziekinstrumenten is. Wanneer je een steelpan koopt, krijg je er een hamer bij die je gebruikt om op de steelpan te slaan om noten te produceren. Het instrument is ook zeer duurzaam door de materialen, staal, messing en aluminium, die niet snel zullen slijten.

Veel muzikanten geven de voorkeur aan dit instrument omdat het een uniek karakter heeft en altijd een publiekstrekker is geweest, wat een voordeel is bij live muziekoptredens. Feitelijk zijn veel mensen het erover eens dat de handpan de volgende grote hype is in de muziekindustrie. Dit komt door alle aandacht en opwinding die het instrument naar zich toetrekt wat een muzikale rage kan voortbrengen die de muzieksector kan transformeren.

Het ontwerp van de steelpan tenslotte is uniek. Het heeft een centraal punt bekend als het “ding” en acht punten die gerangschikt zijn in een systematische volgorde, afhankelijk van de standplaatsen. De noten liggen tussen de laagste toonhoogte en de hoogste toonhoogte. De volgorde van de toonhoogten is gelijk met een conventionele muzieksleutel. Het is verbazingwekkend hoe een dergelijk eenvoudig instrument een melodieus geluid kan produceren. Toch moet je veel oefenen om dit instrument goed te kunnen bespelen. Het belangrijkste verschil tussen de handpan en de trommel is dat alle noten zich bevinden op één oppervlak in tegenstelling tot de trommel, die beschikt over een set.