Het onbekende instrument de Handpan

Er is een grote kans dat je nog niet bekend bent met dit onbekende instrument. Dat komt omdat de handpan pas sinds 2000 op de markt zijn intreden heeft gedaan en het nog steeds zeer schaars is. Er zijn dan ook niet veel artiesten te vinden die bekend zijn met de handpan en het kunnen bespelen.

Het onstaan van de handpan

De handpan is ontstaan door verschillende onderzoeken naar een ander instrument namelijk de handpan en andere instrumenten zoals de Gong, Gamelan enzovoorts. Deze onderzoeken waren vooral gericht op de basnoot en andere harmonische noten die door deze instrumenten opgewekt worden.

De bekende klanken van de onderzochte instrumenten zijn terug te horen in de handpan. De naam handpan is geïnspireerd op de pan-vorm die het instrument heeft. Het andere gedeelte van de naam, namelijk hand, is gebaseerd op het feit dat je het instrument met je hand bespeeld.

De handpan als instrument

In eerste instantie zie je in de handpan niet meteen een instrument. Het heeft namelijk een rare vorm en het is lastig in te denken dat hier mooie noten uit voort kunnen komen. Toch is het zeker een instrument, waar mooie harmonische noten uit ontstaan. In het middel van de deksel van de handpan zit een soort bult, als je op deze bult trommelt komt er een basnoot uit voort. Dit wordt ook wel de ding genoemd en komt regelmatig voor als je de handpan bespeeld.

Om de ding zitten zeven of acht kleine deukjes die ieder zorgen voor harmonische noten als je hier op tikt. Door op verschillende kleine deukjes te tikken kun je vele mooie tonen uit de handpan krijgen, uiteraard moet je hier wel veel voor oefenen. Maar zoals ze zeggen, oefening baart kunst.

De handpan is dus een zeer bijzonder instrument waar je zeker kennis mee moet maken. Het is een erg leuke uitdaging om dit instrument goed te leren bespelen. Het enige probleem is dat het nog niet zo bekend is en het dus lastig is om aan een handpan te komen en er les in te volgen. Maar de handpan is zeker een instrument dat door steeds meer mensen wordt gewaardeerd.