Wat is het verschil tussen de platte noot en de bolle noot?

De bobbel is een Dome (No Impex Ding), en die zit midden in de Ding(-Area) (Impex of platte noot), veel mensen maken deze fout door de Dome, de naam Ding te geven. De Ding-area is als je het goed vormt, een perfect ovaal, net als alle andere Tone-fields. En de Dome wordt gezien als de Major-Note, van de gehele Music-Scale. De eerste letter van de Music-Scale die een handpan heeft, is dus altijd de: Dome, en wordt tussen haken weergeven, of gescheiden met een streepje tussen de rest. Van de scale: G – B C D F# G B C D of: (G) B C D F# G B C D is de “G” van de “Dome”, de Major Tone van de gehele muziek-ladder (music scale) De Dome is dus een externe sphere naar buiten toe, maar kan ook een interne Sphere zijn, en is dan geen Dome, maar net als alle andere Tone-fields die hebben, een Dimple. Ook hierbij deze – is de Ding-area Dimple de centrale noot, van de gehele music-scale.Scale panart

De Ding is dus het platte gedeelte, de Dome is de externe bolle Sphere in het midden van de Dome. Het plaatje is een officiele tekening van de uitvinder PANArt, het enige wat zij verschillen in de benamingen, is de naam van de Tone-Field, die is bij hun direct afgeleid van de Steelpan: Voice i.p.v. Tone-Field, en Dome i.p.v. Dimple. Gebruik dit plaatje dus niet letterlijk, want als je Dome zegt, bedoel je daarmee geen Dimple – en bij de tekening van PANArt wel, daar is de Dome zo wel op de Ding, als op de Voice (Tone-Field), maar dat werkt heel misleidend, dus men heeft dat anders genoemd, om verwarring te voorkomen.

Het zij-aanzicht in de tekening is daarom ook verwarrend, want in het zij-aanzicht wordt de Ding verwezen naar de sferische Dome, en in het Bovenaanzicht is dezelfde Ding, weer een “Dome of the Ding” – zo zie je maar weer dat ook een uitvinder makkelijk fouten maakt bij de ontwikkeling, en het vastleggen van zijn eigen nomenclatuur. Aan de onderkant van de handpan zit de GU van daaruit komt het geluid.

De functie van de Central-Note Dome, is niet 100% gelijk aan de functie van de Central-Note Dimple: De Dome wordt definitief gebruikt om het ritme aan te geven, de functie eigenlijk van de grote Trom van een drum-toestel. De functie van de Central-Note Dimple, wordt pertinent niet het ritme aangegeven, en die functie is dus gewoon “The Central-Note of a Music-Scale”.

Voor het Ritme kan ook de Equator-Rim ge-Taped worden met de Vinger-top harde aanslagen.

Conclusie; de dome is een stand alone noot en de ding heeft meer connectie met de andere noten (harmonie), de ding is de centrale noot, verbonden met alle noten.